Despre noi

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Republica Serbia

 

 

 

                                         Oana-Cristina Popa 

 

    Oana-Cristina Popa a prezentat scrisorile de acreditare ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Serbia la data de 8 septembrie 2016. In perioada 2005-2009 a detinut functia de ambasador al Romaniei in Croatia. Inainte de aceasta, a fost prim-colaborator al Ambasadei Romaniei la Zagreb, director al Departamentului America de Nord din Ministerul Afacerilor Externe si consilier al Ministrului Afacerilor Externe pe probleme de integrare euro-atlantica. A fost decorata de Presedintele Romaniei cu Ordinul National de Merit in grad de Cavaler si cu Medalia Diplomatica clasa I pentru merite deosebite in diplomatie. In 2009 a primit din partea Presedintelui Republicii Croatia distinctia Ordinul Knez Branimir pentru promovarea relatiilor romano-croate.

 

    Inainte de a se alatura Ministerului Afacerilor Externe in februarie 2002, Oana Cristina Popa a detinut in perioada 1998-2002, functia de director executiv al Comisiei romano-americane Fulbright cu sediul la Bucuresti. In urma acestei activitati a primit Cetificatul de Apreciere din partea Departamentului de Stat al SUA pentru merite deosebite in promovarea relatiilor bilaterale romano-americane.

 

    Pe langa activitatea diplomatica, Oana Cristina Popa a desfasurat si una academica si de cercetare. In perioada 2011-2012 a fost bursier postdoctoral al Academiei Romane in cadrul programului European al stiintelor socio-umane, unde a efectuat un studiu privind istoria proceselor negocierilor de pace in Balcani dupa 1990.

 

    In 2001 a detinut bursa de cercetare a Colegiului pentru Aparare al NATO cu sediul la Roma. Intre 1997-1999 a detinut bursa NATO pentru institutii democratice, timp in care a studiat problematica nationalismului etnic si a securitatii regionale in Europa de sud-est.

 

    Oana Cristina Popa a publicat numeroase articole si a prezentat un numar important de lucrari la reuniuni din tara si strainatate pe teme privind securitatea internationala, relatiile transatlantice, cooperare si interventionism in Europa de sud-est. 

 

    Din anul 2001 detine titlul de doctor in Istorie si Relatii Internationale Contemporane la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

    De asemenea mai detine diploma de Executive Education a Universitatii Harvard, SUA, din 2007, titlul de Master in Studii Internationale de Pace si Securitate la Universitatea Notre Dame, SUA din 1996, un certificat de studii aprofundate in Studii Europene la Universitatea “Babes-Bolyai” din 1995, precum si diploma de licenta a Facultatii de Istorie si Filosofie, a Universitatii “Babes-Bolyai” din 1994.

 

    Oana Cristina Popa este implicata in mai multe campanii umanitare pentru drepturi civile, dintre care cea mai importanta este cea dedicata luptei impotriva violentei in familie, la care a participat atat in Romania, cat si in strainatate.

 

    S-a nascut la 25 decembrie 1969 la Cluj-Napoca, este casatorita si are un fiu.

 

MpRP a lansat pe 19 Februarie varianta actualizată a Ghidului Beneficiarului 2018

23.02.2018

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) lansează astăzi, 19 februarie 2018, varianta actualizată a Ghidului Beneficiarului 2018! Acesta poate fi…

Atentionare de calatorie:

02.01.2018

Ambasada Romaniei la Belgrad a fost sesizata cu mai multe cazuri de autoturisme furate in statiunea montana Kopaonik din Serbia. Reamintim…

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pentru anul universitar 2018 – 2019

21.12.2017

Informații privind metodologia și documentele necesare pot fi obținute consultând link-ul http://www.mae.ro/node/10250 Dosarele pot fi depuse…