Întrebări frecvente

Siguranţă şi criminalitate

Serbia este o ţară cu un nivel relativ redus de criminalitate.
Regiunea de sud a Serbiei poate fi considerată zonă de risc pentru străini.

Recomandări generale:
Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

În caz de incident grav, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţia: 92
  • Pompierii: 93
  • Ambulanţa: 94
  • SOS trafic persoane: 347 817
  • SOS victime discriminare: 635 813
  • Violenţa în familie: 785 573; 769 466

Începând cu 29 octombrie 2012, MAE român, în cooperare cu principalii operatori de telefonie mobilă din România (Vodafone, Orange și Cosmote), a lansat un program de avertizare prin SMS a cetățenilor români care călătoresc în afara granițelor țării în spații cu potențial risc, cu privire la coordonatele de contact ale misiunii diplomatice românești din țara respectivă. Astfel, cetățenii români aflați în situații deosebite pot contacta misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate potrivit coordonatelor specificate în respectivele SMS.

 

 

 

În prim plan

Actualitatea ambasadei

CSFP an Europe Votes 2019

17.04.2019

La 11 aprilie 2019, Ambasadorul României în Republica Serbia (RS), Excelența Sa Oana Cristina Popa a participat, în calitate de vorbitor, la conferința…

Recepția de deschidere a “Săptămânii Filmului Românesc” - Belgrad 10 aprilie 2019

12.04.2019

Ambasada României în Republica Serbia, în colaborare cu Muzeul Arhivei de Film al Iugoslaviei (Kinoteka Serbiei), a organizat in seara zilei de 10 aprilie,…

Atenţionare de călătorie

11.04.2019

Republica Serbia – Demonstrații politice publice de amploare în Belgrad și Novi Sad în perioada următoare. Maratonul Belgrad Data: 10.04.2019 …